Om företaget

Namnet EVO kommer från de tre bröderna som grundade företaget, Edwin, Valfrid och Oscar. Det som fick dem att börja i egen regi var den svåra arbetssituationen som rådde under depressionen.

I slutet på trettiotalet började de så smått i Edwins uthus med att putsa gjutgods som andra Gnosjögjuterier hade gjutit. Vid sidan om konserverade även Edwin och Oscar djur, en teknik som Edwin under sina fem år i USA hade lärt sig. 1945 byggdes fabriksfastigheten upp på Långgatan, då etablerades namnet Metallfabriken EVO AB. Ganska snart hoppade Valfrid av och ägandet delades på Edwin och Oscar. Till att börja med var det sandgjutning som gällde, vilket senare även ledde till kokillgjutning. 1960 köptes den första pressgjutningsmaskinen och samtidigt byggdes fabriken till för första gången. Edwin och Oscars söner Lennart och Johnny kom på 60 talet in som delägare i företaget och förde med sig nya idéer och kunskaper. Därefter tog tredje generation över med Johnnys son Jonas och Lennarts dotter Annelie och hennes man Lars.

2016 gick EVO samman med Gnosjö Casting, som gick in under namnet Metallfabriken EVO AB.

I dag finns 13 pressgjutningsmaskiner i storlek 90-800 ton. Den ursprungliga andan genomsyrar fortfarande EVO, att jobba hårt för ett gemensamt mål och alltid ha kundens önskan i fokus.

EVO kontor och gjuteri

Vi är specialister på pressgjutning och kokillgjutning.